Διαχείριση του πένθους κατά την διάρκεια των γιορτών.
Η περίοδος των Χριστουγέννων δημιουργεί μια μελαγχολική ατμόσφαιρα που επηρεάζει την ψυχολογία όλων μας. Αυτή η μελαγχολία που αναπόφευκτα νιώθουμε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την χαρά και την ευφορία που «επιβάλλεται» να έχουμε στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, σε πάρτυ, σε εξόδους. Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση « Μα είναι Χριστούγεννα, κοίτα πόσο όμορφα είναι όλα τριγύρω, χαμογέλα!» , ενώ το μόνο που θέλεις είναι να κάτσεις στο σπίτι σου, ευχόμενος/η να περάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι γιορτές.
Η κακή σου διάθεση μπορεί να προέρχεται από την απώλεια ενός σημαντικού προσώπου, δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στο θάνατο, απώλεια μπορεί να είναι και ένας χωρισμός. Πρόκειται πάντως για μια αλλαγή στην ζωή μας που μας στεναχωρεί, μας δυσκολεύει και χρειαζόμαστε χρόνο για να την διαχειριστούμε. Αυτός ο χρόνος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και ονομάζεται πένθος. Το πένθος έχει στάδια και απαιτείται να τα διανύσουμε όλα, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος του.
Το πένθος δυσκολεύει εμάς αλλά δυσκολεύει και τους κοντινούς μας ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει γιατι εμπεριέχει «δύσκολα» συναισθήματα όπως ο θυμός και η θλίψη, τα οποία δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε σωστά και να τα αποδεχόμαστε ως υπαρκτά και απαραίτητα. Τα «πνίγουμε», τα κρύβουμε, τα κουκουλώνουμε αλλά υπάρχουν και μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για εμάς. Βλέποντας μας λοιπόν οι άνθρωποι που μας αγαπάνε, να κλαίμε και να στεναχωριόμαστε, προσπαθούν να μας φτιάξουν το κέφι, να μας βγάλουν έξω, να περάσουμε καλά — γιατί είναι και για εκείνους άβολο και δυσάρεστο να μας βλέπουν στεναχωρημένους- έτσι μας δημιουργείται μια επιπλέον πίεση. Μην ενδίδετε σε αυτό, αφήστε να διαχειριστούν εκείνοι τα δικά τους συναισθήματα και ασχοληθείτε εσείς με τα δικά σας συναισθήματα. Μην νιώθετε την υποχρέωση να τους κάνετε το χατήρι, ενώ στην πραγματικότητα πιέζεστε και όλο αυτό δεν σας προσφέρει τίποτα, δεν φτιάχνει δηλαδή την διάθεση σας.
Κατά την διαδικασία του πένθους υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε πολύ άσχημα αλλά και άλλες που βελτιώνεται η διάθεση μας, σκεφτόμαστε πιο αισιόδοξα και επιχειρούμε να κάνουμε πράγματα για εμάς. Είναι σημαντικό να εμπιστευτούμε όλη την διαδικασία και να μην καταπιέζουμε συναισθήματα που απαιτούν να εκφραστούν.
Ένα από αυτά τα συναίσθηματα είναι ο φόβος της μοναξιάς, ο οποίος εντείνεται μέσα από τις αναμνήσεις και την αναπόληση των στιγμών που ζήσατε ανάλογες μέρες, τα προηγούμενα έτη, με τον άνθρωπο που λείπει. Αυτός ο άνθρωπος έφυγε, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας, σίγουρα θα βρείτε ανθρώπους που σας νοιάζονται και είναι κοντά σας. Επαναξιολογώντας τις σχέσεις σας, ίσως ανακαλύψετε ότι δεν είστε τόσο μόνοι όσο πιστεύετε. Αυτή η διαπίστωση θα σας δώσει κουράγιο, πίστη και την απαραίτητη δύναμη να βιώσετε το πένθος σας και να συνεχίσετε την ζωή σας.
Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει κάποια συνταγή για το πώς να περάσει τις γιορτινές ημέρες ένας άνθρωπος που πενθεί. Αν θέλετε να είστε με κόσμο ή αν θέλετε να μείνετε μόνοι κάντε το, το σημαντικό είναι να ακούσετε και να καταλάβετε ποιες είναι οι επιθυμίες σας, οι οποίες θα είναι απαλλαγμένες από το μανδύα των ενοχών και των «πρέπει» αυτών των ημερών. Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε όλο αυτό που βιώνετε, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Μην περασετε μόνοι σας αυτήν την δύσκολη κατάσταση της ζωής σας.