Οι στόχοι που θέτουμε έχουν να κάνουν με βασικούς τομείς της ζωής μας όπως ο προσωπικός, ο οικογενειακός, ο επαγγελματικός και ο οικονομικός. Πιο συγκεκριμένα όλοι έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας να τρώμε πιο υγιεινά, να ξεκινήσουμε γυμναστήριο, να ασχολήθουμε περισσότερο με την οικογένεια μας ή να αλλάξουμε δουλειά. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς όμως εγκαταλείπουμε λίγο ή πολύ τους στόχους μας, τους αναβάλλουμε ή τους πετυχαίνουμε σε ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτό που ελπίζαμε. Τι θα μας βοηθούσε λοιπόν να παραμείνουμε σταθεροί σε αυτούς;

  1. Οι στόχοι μας πρέπει να μας βγάζουν λίγο έξω από την ζώνη ασφάλειάς μας.

Θέστε στόχους που σας κάνουν να νιώθετε ¨άβολα¨. Αν θέλατε να παραμείνετε στα ίδια δεν θα θέτατε στόχους. Αυτό που σας κράταει δέσμιους στο γνώριμο είναι η ασφάλεια και η σκέψη ότι δεν θα καταφέρετε να επιτύχετε αυτό που επιθυμείτε.  Η λύση λοιπόν σε αυτό είναι η αντιμετώπιση του φόβου και των ανασφαλειών, η οποία βοηθά στην εξέλιξη μας και μας πηγαίνει όλο και πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας.

  1. Θέστε αρχικά έναν άμεσο στόχο.

Ένας στόχος του οποίου τα αποτελέσματα θα τα δείτε γρήγορα θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σας και θα σας προσφέρει την ενέργεια και την διάθεση να συνεχίσετε στην πραγματοποίηση και των υπολοίπων.

  1. Οι στόχοι σας πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, ρεαλιστικοί, να έχουν χρονικά όρια και να είναι αποτυπωμένοι σε χαρτί ή σε υπολογιστή, να μην υπάρχουν δηλαδή μόνο στο μυαλό σας.

Το πιο σημαντικό σε αυτή την κατηγορία είναι οι στόχοι που θα τεθούν να σας κάνουν χαρούμενους και να είναι δικοί σας και όχι προσδοκίες άλλων.

  1. Οι συνήθειες μας μάς οδηγούν στον στόχο μας.

Αν επιθυμείτε να χάσετε κιλά αλλά δεν αλλάζετε τον τρόπο διατροφής και τον τρόπο ζωής σας γενικότερα, δεν θα χάσετε κιλά. Σκεφτείτε τι ενέργειες χρειάζεται να κάνετε ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας και προσαρμόστε τον τρόπο ζωής σας. Βάλτε τον στόχο μέσα στη ζωή σας και στην καθημερινότητα σας και προσαρμόστε τις συνήθειες σας. Μην κάνετε το λάθος να τον αντιμετωπίσετε σαν κάτι άπιαστο και ονειρικό, μετατρέψτε τον με την συμπεριφορά σας σε κάτι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο.

  1. Ένας σύμμαχος είναι πάντα μια καλή βοήθεια.

Ο σύμμαχος μπορεί να είναι ένας φίλος ή ένα άτομο εμπιστοσύνης με τον οποίο θα μοιράζεστε τις σκέψεις σας, τις ανησυχίες σας αλλά και την πρόοδο σας. Επιλέψτε σοφά καθώς αυτό το άτομο πρέπει να είναι υποστηρικτικό, να σας ενθαρρύνει και να σας βοηθά να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Η παρουσία ενός συμμάχου ενισχύει τη δέσμευση απέναντι στο στόχο, και μειώνει την αναβλητικότητα.

 

Tip: Αναρωτηθείτε ποιες είναι οι δυνάμεις και οι αδυναμίες σας. Αναλογιστείτε ποια είναι τα πιθανά εμπόδια που πρόκειται να δημιουργήσουν οι αδυναμίες και ενισχύστε και ενδυναμώστε τα δυνατά σας σημεία.