Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας. Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης). Καθώς η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της εύκολης απώλειας προσανατολισμού), στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς. Σταδιακά, χάνονται οι σωματικές λειτουργίες και επέρχεται ο θάνατος. Αν και η ταχύτητα της εξέλιξης μπορεί να ποικίλει, το μέσο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση είναι τρία έως εννέα έτη. Γενικά η νόσος εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών,  αν και πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50 (Βικιπαίδεια).

    Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που έχουν διαπιστωθεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες, το κάπνισμα, οι κακώσεις της κεφαλής, η κατάθλιψη, διάφορα φάρμακα (οιστρογόνα, αντιυπερτασικά, αντιλιπιδαιμικά, αντιφλεγμονώδη κ.ά.), οι παράγοντες που επηρεάζουν τα νοητικά αποθέματα (IQ, εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση κ.ά.) και οι διατροφικοί παράγοντες. Άνθρωποι με μεγαλύτερα νοητικά αποθέματα πιθανώς μπορούν να αντισταθμίσουν τις βλάβες τύπου νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα η νόσος να εκδηλώνεται αργότερα ή και καθόλου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι με υψηλότερο IQ, περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, περισσότερο απαιτητικά επαγγέλματα και περισσότερες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (πνευματικές, κοινωνικές, σωματικές) έχουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ. (Εταιρία Αlzheimer Αθήνας)

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τους ασθενείς, τους φροντιστές τους, τις οικογένειές τους αλλά και την κοινωνία. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα από εξειδικευμένους επαγγελματίες και με την παραμικρή υποψία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να σας κατευθύνει σωστά.  Η έγκαιρη διάγνωση είναι μείζονος σημασίας καθώς δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού της καθημερινότητας και του μέλλοντος. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία που να ανακόπτει πλήρως την εξέλιξη της προς το παρόν. Άρα εστιάζουμε κυρίως στο συνδυασμό φαρμακοθεραπείας και νοητικής ενδυνάμωσης των ατόμων, ώστε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιβράδυνση της νόσου.

Η νοητική ενδυνάμωση γίνεται από ψυχολόγους, νευροψυχολόγους ή εργοθεραπευτές κατά κύριο λόγο. Οι ειδικοί αξιολογούν την κατάσταση του ατόμου μέσα από τεστ τα οποία είναι εύκολα και απαιτούν λίγο χρόνο για εκτέλεση ώστε να αντιληφθούν τα ελλείματα του ατόμου και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και προχωρούν μαζί με τον ασθενή σε ασκήσεις εξάσκησης του νου, οι οποίες είναι γενικές αλλά και εξειδικευμένες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ατόμου. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε συνεδρίες 50΄ ή 60΄ σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο, σε διάφορα πλαίσια όπως μονάδες φροντίδας ειδικά για την νόσο, σε γηροκομεία ή ΚΑΠΗ ή στο σπίτι των ασθενών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία τα άτομα με άνοια να παραμένουν ενεργά και δραστήρια και να υπάρχει υποστήριξη όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στους φροντιστές τους. Ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Τα άτομα άνω των 60 ετών είναι σημαντικό να μην απομονώνονται από την κοινωνική τους ζωή, από την οικογένεια και τα ενδιαφέροντα τους. Μετά την συνταξιοδότηση συνήθως χάνουν ένα μεγάλο μέρος του εαυτού τους που σχετιζόταν με την εργασία και την δημιουργικότητα. Βρίσκονται με πολύ ελεύθερο χρόνο που αν και τον ανέμεναν με λαχτάρα, τώρα δεν ξέρουν τι να τον κάνουν. Το χτίσιμο και η προσαρμογή σε μια νέα καθημερινότητα που δημιουργεί πληρότητα και ευχαρίστηση, η φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας, η άσκηση και οι οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις λειτουργούν προληπτικά κατά της ανάπτυξης της νόσου.

 

Πηγές:

  1. el.wikipedia.org/wiki/Νόσος_Αλτσχάιμερ
  2. https://alzheimerathens.gr/i-ania-ke-i-nosos-alzheimer-i-epidimia-tou-21ou-eona/